Zobacz wszystkie przepisy z solą kuchenną
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10 dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
2 ziemniaki
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1,5 szklanki kostek marchwi
1,5 szklanki zielonego groszku
4-5 jaj
sól, pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
olej
Do podania:
ogórek konserwowy
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
6 szklanek wrzącej wody
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki masła lub oleju
3 posiekane cebule
25 dag posiekanych pieczarek
pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki posiekanego selera
sól, pieprz
Brokuły z makaronem w sosie serowym
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
25 dag topionego sera
3/4 szklanki mleka
sól
2 łyżki musztardy
1 roztrzepane jajko
Do podania z:
chlebem / bułkami (kanapki)
Francuskie naleśniki z jabłkami
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, Śniadania
Na 12 sztuk:
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia
Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50 g rodzynków
50 g cukru
Sos:
100 g cukru brązowego
80 g masła
50 ml śmietany kremówki
60 ml rumu
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje
Ciasto:
20 dag masła
jajko
30 dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
Nadzienie:
0,5 kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15 dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
Sos:
100 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
Pierogi z czereśniami lub wiśniami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru