MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Pasta z żółtego sera z wędliną

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

25 dag żółtego sera
10 dag szynki lub kiełbasy
sól
1 szklanka kefiru
ketchup

Kolacje z przypraw » zobacz przepis

Wegetariańske hot-dogi z pieczarkami i żółtym serem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 podłużne bułki
2-3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki ketchupu
sól

Kolacje z przypraw » zobacz przepis

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Składniki na 4 porcje:

po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia

Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz

Kolacje z przypraw » zobacz przepis

Selery wiejskim sposobem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
 
Do podania z:
frytkiami lub fasolą

Kolacje z przypraw » zobacz przepis

Pierogi z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

 
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150 g suszonych grzybów lub 1 kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50 g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
 

Kolacje z przypraw » zobacz przepis

Pikantne paluszki rybne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

12 paluszków rybnych
olej do smażenia
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
425g pokrojonych pomidorów najlepiej z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
50g zielonych oliwek

Do przybrania:
1 skręcony plasterek cytryny

Kolacje z przypraw » zobacz przepis

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Kolacje

4 dorodne i ładne jabłka
150 g cukru
125 g rodzynek
125 g łuskanych orzechów włoskich
150 ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu

Kolacje z przypraw » zobacz przepis

Brizol rybny z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Kolacje

opakowanie filetów rybnych
sól, pieprz
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
łyżka zieleniny
 

Kolacje z przypraw » zobacz przepis