MENU
ZWIŃ MENU

Spaghetti z oliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Kolacje » zobacz przepis

Marchewka po hiszpańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje

70 dag marchwi
1-2 cebule
10 dag świeżego boczku
natka pietruszki
tymianek
sól

Kolacje » zobacz przepis

Pomidory pieczone z anchois

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Kolacje, Śniadania

8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10 dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki

Kolacje » zobacz przepis

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

1 filet z kurczaka
0,5 kg mrożonych brokułów
kilka pomidorków koktajlowych
pół kubka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie) lub podobna (np. Vegeta)
sól
biały pieprz
 
Do podania z:
makaron rurki ugotowany al dente

Kolacje » zobacz przepis

Kasza manna z dynią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

50 dag dyni
20 dag kaszy manny
3/4 litra mleka
1/2 butelki śmietany
sól
cukier

Kolacje » zobacz przepis

Zupa z soczewicy i pomidorów

Forma potrawy: Zupy, Kolacje

100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania

Kolacje » zobacz przepis

Smażony camembert z konfiturą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia

Kolacje » zobacz przepis

Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
 
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru

Kolacje » zobacz przepis