MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, inne składniki zostały zaznaczony na zielono

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Pstrąg na gorąco w majonezie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5 dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
 
Do podania z:
frytki
kalafior
 

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Zupa z boczkiem

Forma potrawy: Zupy

2 ziemniaki
1 marchewka
połowa selera
kostka rosołowa
3 cebule
2 łyżki oleju
5 dag chudego boczku
sól
pieprz
100 ml śmietany
koperek

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Zupa z zielonego groszku

Forma potrawy: Zupy

50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Zupa dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Zupy

1 cebula
1 cm kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 dynia Hokkaido
1 litr bulionu warzywnego
2 banany
200 ml słodkiej śmietany
olej słonecznikowy
sól, pieprz

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Karaibska zupa krem z dyni

Forma potrawy: Zupy

2 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pasty curry
sól, pieprz

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Galaretka poziomkowa z wiśnią i agrestem

Forma potrawy: Desery

15 dag poziomek
10 dag wiśni
10 dag agrestu
1 szklanka wody
20 dag cukru
2 dag żelatyny

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Mus czekoladowy

Forma potrawy: Desery

1 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
4 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 łyżki żelatyny

Do przybrania:
listki mięty lub melisy

potrawa z innych składników » zobacz przepis