MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, inne składniki zostały zaznaczony na zielono

Zupa szparagowa kremowa

Forma potrawy: Zupy

1 litr bulionu z kury
30 szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka masła do smażenia

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Zupa z cukini

Forma potrawy: Zupy

600 g małych cukini
1 litr mleka
0,5 l bulionu z kury
3 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
sól

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Sos alfredo do makaronu

Forma potrawy: Sosy

1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
1/2 szklanki mocnego rosołu
1 szklanka śmietanki
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz do smaku
makaron

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Szarlotka z kruszonką

Forma potrawy: Ciasta

30 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru
10 dag masła
75 dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Ciastka brownies

Forma potrawy: Ciasta

Na 60 sztuk:
30 dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30 dag wyłuskanych orzechów włoskich
50 dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40 dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Zupa pavese

Forma potrawy: Zupy

4 żółtka
1 litr rosołu
łyżka oliwy z oliwek
tarty parmezan
4 kromki białego chleba
2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Tort z jabłek

Forma potrawy: Ciasta

8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania

potrawa z innych składników » zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

potrawa z innych składników » zobacz przepis