Zobacz wszystkie przepisy z winem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
30 g suszonych borowików
300 g pieczarek
100 ml śmietanki kremowej
300 ml wywaru mięsnego
15 g żelatyny
80 ml madery (rodzaj wina)
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
Do przybrania:
100 g kurek lub smardzów
Galaretka z wędzonego łososia i avocado
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
200 g wędzonego łososia
1 avocado
60 g czerwonego kawioru
30 ml śmietanki kremowej
20 g żelatyny
500 ml wywaru rybnego
100 ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250 ml wody
75 g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy
Do podania:
zielona sałata
wino czerwone
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 kalafior (60 dag)
cukier
sól
Sos:
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
4-6 brzoskwiń z puszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
150 g soi (moczonej przez noc)
400 g pieczarek
łyżka oleju
2 marchewki
1 duży seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka (korzeń)
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka bialego wytrawnego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej papryki
350 ml wywaru z gotowanej soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania
Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Inne potrawy
4 kwaśne jabłka
200 g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
1 średni kawałek imbiru lub łyżka imbiru w proszku
2 małe cebulki
3 ząbki czosnku
1 papryka zielona i jedna czerwona
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
100 g fasolki szparagowej
80 g kalafiora
1 mała ostra, czerwona papryczka (piment)
2 łyżki bulionu z kury
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, olej do smażenia