2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150 g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa
Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350 ml śmietany kremówki
Forma potrawy: Desery
500 g brzoskwiń
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
sól
masło do formy
Gruszki w śmietance pomarańczowej
Forma potrawy: Desery
1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki
Forma potrawy: Desery
40 dag bezów
2 szklanki słodkiej śmietanki (18 proc.)
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1/4 cytryny
1 puszka ananasa
2 pomarańcze
6 mandarynek
1 kiwi
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery
40 dag truskawek
1 szklanka wody
10-15 dag cukru
2 dag żelatyny
Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka
Forma potrawy: Desery
1 kg śliwek
20 dkg cukru
5 goździków
laska cynamonu
Forma potrawy: Desery
6 dag cukru pudru
4 żółtka
25 dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5 dag cukru