MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy ze śmietaną

Składnik śmietana został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Sernikowy torcik

Forma potrawy: Desery

biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny

Desery ze śmietany » zobacz przepis

Marmurkowy krem z mango

Forma potrawy: Desery

850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego

Do przybrania:
plasterki pomarańczy

Desery ze śmietany » zobacz przepis

Czekoladowy trójwarstwowiec

Forma potrawy: Desery

1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)

Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki

Desery ze śmietany » zobacz przepis

Mus czekoladowy

Forma potrawy: Desery

1 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
4 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 łyżki żelatyny

Do przybrania:
listki mięty lub melisy

Desery ze śmietany » zobacz przepis

Wiedeńska legumina ryżowa z morelami

Forma potrawy: Sałatki, Desery

 
1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany
 

Desery ze śmietany » zobacz przepis

Parfait dyniowe

Forma potrawy: Desery

300 g dyni (np. Hokkaido)
250 g śmietany kremowej
100 g miodu
1–2 laski wanilii
50 g ciasteczek migdałowych (amaretti)

Desery ze śmietany » zobacz przepis

Torcik kawowo-śmietankowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na 14 porcji:
4 jajka
15 dag cukru
8 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)

Desery ze śmietany » zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów

Desery ze śmietany » zobacz przepis