MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, makarony, mąki, kasze, zboża zostały zaznaczony na zielono

Kisiel z żurawin

Forma potrawy: Desery

60 dag żurawin
15 dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10 dag konfitur z wiśni do przybrania
20 dag bitej śmietany do przybrania

Desery z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Truskawki w sosie waniliowym

Forma potrawy: Desery

20 dag truskawek
3/4 szklanki mleka
czubata łyżeczka mąki pszennej
15 kropli esencji waniliowej
łyżeczka cukru

Desery z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Kisiel domowy z jabłek

Forma potrawy: Desery

pól kg jabłek
6-8 dag cukru
3 dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody

Desery z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Kisiel herbaciany

Forma potrawy: Desery

1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania

Desery z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Deser jabłeczno-malinowy

Forma potrawy: Desery

350g mrożonych cząstek jabłek
225g mrożonych malin
50g brunatnego cukru
50g płatków kukurydzianych
50g orzechów laskowych posiekanych
50g stopionego masła lub margaryny

Desery z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Kaiserschmarren (omlet cesarski)

Forma potrawy: Desery

4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania

Desery z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Deser turecki z gruszek

Forma potrawy: Ciasta, Desery

4 gruszki
3 jaja
50 g cukru
50 g mąki
50 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel

Desery z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Desery


duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250 ml białego wina

Desery z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis