MENU
ZWIŃ MENU

Ciasto z czekolady

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
 
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
 

Desery » zobacz przepis

Gruszki z orzechami w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
 
Niekoniecznie:
bita śmietana
 

Desery » zobacz przepis

Gruszki w winnym syropie

Forma potrawy: Desery

3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
 
 

Desery » zobacz przepis

Banany w kremie morelowym

Forma potrawy: Desery

3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
 

Desery » zobacz przepis

Kisiel żurawinowo-truskawkowy

Forma potrawy: Desery


30 dag żurawin
20 dag dżemu truskawkowego
4 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy

Desery » zobacz przepis

Morelowy tort naleśnikowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

 
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100 g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50 g cukru
70 g masła
3 białka
50 g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
 

Desery » zobacz przepis

Gruszki w czekoladzie z lodami

Forma potrawy: Desery

 
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)
 

Desery » zobacz przepis

Deser brzoskwiniowy z czerwonym winem

Forma potrawy: Desery

 
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
 
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
 

Desery » zobacz przepis