Forma potrawy: Desery
2 brzoskwinie
8 śliwek
1 gruszka
150 g jeżyn
150 g malin
sok z 1/2 cytryny
50 ml koniaku lub śliwowicy
2 łyżki cukru pudru
Do podania:
biszkopty
Forma potrawy: Desery
1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
4 białka
10 łyżek śliwowicy (100ml.)
12 biszkoptów
Do przybrania:
po 4 śliwki z jasną i ciemną skórką (np.mirabelki i węgierki)
Forma potrawy: Desery
500 g moreli
200 g czereśni
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju
Szpikowane jabłka w winnym sosie
Forma potrawy: Desery
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250 ml białego wina
Forma potrawy: Desery
1 kg winnych jabłek
25 dag tartej bułki
15 dag masła lub niesolonej margaryny
10 dag cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
mały słoik dżemu malinowego
zapach waniliowy
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
Forma potrawy: Desery
6 bananów
6-8 kulek lodów bakaliowych
10 łyżek mleka
10 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
olej