MENU
ZWIŃ MENU

Słoneczny deser

Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe

2 grejpfruty
25 dag ananasów z puszki
3 banany
5 dag cukru pudru
1 kieliszek likieru pomarańczowego (40ml)
6 długich biszkoptów (tzw. szampanek)
kilka plasterków cytryny ze skórką

Desery » zobacz przepis

Deser turecki z gruszek

Forma potrawy: Ciasta, Desery

4 gruszki
3 jaja
50 g cukru
50 g mąki
50 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel

Desery » zobacz przepis

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Desery

4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny

Desery » zobacz przepis

Gruszki w sosie mleczno-kakaowym

Forma potrawy: Desery

pół kilograma gruszek
6-8 dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
1-2 dag kakao
2 żółtka

Desery » zobacz przepis

Gruszki po francusku nr 2

Forma potrawy: Desery, Dania na grilla

4 półówki gruszek
1/2 opakowania miękkiego sera
ser topiony
2 łyżki posiekanej zieleniny
sól, pieprz

Desery » zobacz przepis

Jabłka w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny

Desery » zobacz przepis

Gruszki w śmietance pomarańczowej

Forma potrawy: Desery

1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki

Desery » zobacz przepis

Naleśniki mylene

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
200 g mąki
250 ml wody
250 ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia

Sos:
200 g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50 ml koniaku

Nadzienie:
3 gruszki
300 ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100 g migdałów
50 ml śliwowicy

Desery » zobacz przepis