MENU
ZWIŃ MENU

Tutti-frutti

Forma potrawy: Desery

2 jabłka
2 gruszki
szklanka agrestu
szklanka wiśni
szklanka cukru
1/2 l mleka
cukier waniliowy
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka masła
kawałek cynamonu
2-3 goździki

Desery » zobacz przepis

Napój truskawkowy z wermutem

Forma potrawy: Desery, Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

35 dag truskawek
10 dag cukru
1 szklanka wermutu
2 szklanki wody sodowej
lody konsumpcyjne

Desery » zobacz przepis

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady

Desery » zobacz przepis

Sos gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Desery

250 g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20 ml rumu

Desery » zobacz przepis

Jesienny kompot z dyni

Forma potrawy: Desery

500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu

Desery » zobacz przepis

Dynia z ryżem i rodzynkami

Forma potrawy: Desery

500 g dyni
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki mleka
2–3 łyżki cukru
100 g masła
70 g rodzynek, sól

Desery » zobacz przepis

Deser z dyni

Forma potrawy: Desery

1 dynia (ok. 1,5 kg)
70 g ryżu
2 łyżki masła
200 g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40 g rodzynek
70 g śliwek suszonych
30 g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól

Desery » zobacz przepis

Budyń z dyni nr 2

Forma potrawy: Desery

500 g dyni
20 g masła lub margaryny
50 g bułki tartej
60–80 g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10 g margaryny i 20 g bułki tartej do formy

Desery » zobacz przepis