MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, ryby i owoce morza zostały zaznaczony na zielono

Dorsz zapiekany z fasolą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

75 dag filetów z dorsza
50 dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10 dag masła
15 dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
 

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
 

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Pstrąg na gorąco w majonezie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5 dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
 
Do podania z:
frytki
kalafior
 

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Pstrągi z nawarry

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100 ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz
 

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

 
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
 

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Kotlety ze śledzi

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
kilogram świeżych śledzi
20 dag tartej bułki
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
 
do podania:
ziemniaki
 

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Tuńczyk z czarnymi oliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg tuńczyka
2 duże cebule
750 g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150 ml wina (sherry lub jerez)
100 g czarnych oliwek
100 g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Sola po florencku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

700 g filetów z soli
700 g surowych liści szpinaku
250 ml białego wytrawnego wina
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sos:
60 g masła
50 g mąki
500 ml mleka

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis