MENU
ZWIŃ MENU

Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
 

Dania rybne » zobacz przepis

Pstrąg na gorąco w majonezie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5 dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
 
Do podania z:
frytki
kalafior
 

Dania rybne » zobacz przepis

Brizol rybny z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Kolacje

opakowanie filetów rybnych
sól, pieprz
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
łyżka zieleniny
 

Dania rybne » zobacz przepis

Kołduny (pierogi) ze śledziem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 135 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
300 g filetów śledziowych
40 g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40 g masła
1 jajo
sól, pieprz
 

Dania rybne » zobacz przepis

Pstrągi z nawarry

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100 ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz
 

Dania rybne » zobacz przepis

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

 
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
 

Dania rybne » zobacz przepis

Kotlety ze śledzi

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
kilogram świeżych śledzi
20 dag tartej bułki
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
 
do podania:
ziemniaki
 

Dania rybne » zobacz przepis

Ryba pieczona po kreolsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne


60 dag ryby
3 ząbki czosnku
2 szklanki soku pomidorowego
15 dag ogórków
10 dag papryki
15 dag cebuli
15 dag selera
sól, pieprz
 
Do podania:
ziemniaki

Dania rybne » zobacz przepis