Zobacz wszystkie przepisy z cytryną
Szaszłyki ze szczupaka lub innej ryby
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
średni szczupak lub inna ryba
2 różnokolorowe papryki
mały kabaczek lub patison
oliwa z oliwek
specjalna mieszanka przypraw do ryb
2 cebule
3 łyżki soku z cytryny
Do podania surówka z:
papryka
pomidor
cebula
czosnek
sól
sos vinaigrette
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
mrożone krewetki 20 sztuk
boczek wędzony 20 plasterków
cytryna 1 sztuka
sól do smaku
papryka w proszku do smaku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125 ml wody
sól, sos tabasco
Forma potrawy: Dania na grilla
2 duże piersi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku
opakowanie jogurtu naturalnego
? łyżeczki soli
? łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
sok i miąż z dużej cytryny
Forma potrawy: Dania na grilla
6 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
Sos Barbecue:
300 g koncentratu pomidorowego
? dużej cebuli drobno posiekana (około 90 g)
3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
łyżka sosu Worcestershire (lub jasnego sojowego lub maggi)
1 lub 2 łyżki sosu chilli (opcjonalnie) lub 1/4 łyżeczki proszku chilli
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
160 ml wody
świeżo mielony pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia
Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90 g masła
2 ząbki czosnku
50 ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
Forma potrawy: Dania na grilla
50 dag piersi z kurczaka lub indyka
1 papryka
1 cukinia
3 cebule
10 łyżki oleju
5 łyżek sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano, majeranek)
sól, pieprz
Szaszłyczki z wątróbek drobiowych
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
0,5 kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50 g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50 g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Do podania:
ryż,
sos sa-teh