Zobacz wszystkie przepisy z ziemniakami
Forma potrawy: Dania główne
0,75 kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól
Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
Forma potrawy: Dania główne
pół gęsi
2 łyżki mąki
2 szklanki żuru
15 dag boczku wędzonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli
Do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne
80 dag schabu
10 dag pasztetu
5 dag wątroby wieprzowej lub cielęcej
10 dag pieczarek
1/2 szklanki wody lub wywaru z warzyw
10 dag ketchupu
10 dag smalcu
8 dag cebuli
1 dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne
500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany
Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze
Forma potrawy: Dania główne
600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka
Do podania:
ziemniaki lub ryż
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości lub rostbefu bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
frytki
Forma potrawy: Dania główne
8 gruszek
300 g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne
1 kg kurek
1 cebula
100 g masła
125 ml rosołu lub wody
125 ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki pureé