MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, ryby i owoce morza zostały zaznaczony na zielono

Pstrągi po holendersku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 

Dania główne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Dorsz po lwowsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz

Dania główne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Mięso z kraba zapiekane z makaronem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

paczka makaronu spaghetti
puszka skondensowanej zupy pieczarkowej (z braku takowej moze byc zupa z proszku)
3 łyżki masła
2 szklanki mleka
1/4 kg ostrego utartego sera
mięso z kraba
pieprz do smaku

Dania główne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Muszelki z tuńczykiem

Forma potrawy: Dania główne

225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe

Dania główne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania

Dania główne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Tatar z łososia

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

2 łyżki oliwy
500 g surowego łososia
1 mała, drobno posiekana cebula
1 łyżka drobno posiekanych korniszonów
ew. sok z 1 cytryny
2 łyżki drobno posiekanych kaparów
1 łyżka zielonych, drobno posiekanych oliwek
pieprz
sól

Dania główne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Spaghetti po sycylijsku

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

500 g makaronu spaghetti
100 g tuńczyka w oliwie
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
drobno posiekana skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Dania główne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Kurczak po włosku

Forma potrawy: Dania główne

1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego
10 dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki

Do podania:
ryż

Do ozdoby:
sałata

Dania główne z ryb i owoców morza » zobacz przepis