MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, pieczywa zostały zaznaczony na zielono

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

Ciasto:
20-25 dag mąki
2 jajka
sól
2 dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2 dag bułki tartej

Nadzienie:
70 dag truskawek
5-10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
5 dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki

Dania główne z pieczywa » zobacz przepis

Ziemniaczane krokiety

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

pół kg. ziemniaków
2 łyżki masła
4 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany
szklanka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia

Dania główne z pieczywa » zobacz przepis

Kurczak tonnato

Forma potrawy: Dania główne

450g ugotowanego mięsa z kurczaka, obranego ze skóry
1/2 ogórka w plastrach
200g tuńczyka w oleju
150ml majonezu
150ml kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry

Do przybrania:
plastry ogórka

Do podania:
chleb z chrupiącą skórką lub gotowane, młode ziemniaki

Dania główne z pieczywa » zobacz przepis

Kurczak po polsku

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
1 łyżka masła lub margaryny
pół namoczonej bułki
1 jajko
1 wątróbka drobiowa
sól
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki zieleniny

Dania główne z pieczywa » zobacz przepis

Krokiety z fasoli

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku

Do podania:
sos pomidorowy

Dania główne z pieczywa » zobacz przepis

Kotlety de Volaille z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

4 piersi z kurczaka
20 dag pieczarek
masło do smażenia
5 dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10 dag tartej bułki
sól, pieprz

Do podania:
frytki
pomidory

Dania główne z pieczywa » zobacz przepis

Knedle ze śliwkami lub morelami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne

750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól

Dania główne z pieczywa » zobacz przepis

Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Zapiekane

 
12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
 
Farsz:
150 g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła
 

Dania główne z pieczywa » zobacz przepis