MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Tazin z gruszkami

Forma potrawy: Dania główne

750 g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750 g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75 ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Zrazy z gruszkami

Forma potrawy: Dania główne

8 gruszek
300 g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli

Do podania:
ryż
lub ziemniaki

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Pieczarki z orzechami

Forma potrawy: Dania główne

500 g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125 ml śmietany
250 ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia

Do podania:
ryż

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Schab z owocami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz

Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru

Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Pierogi ze śliwkami i migadałami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody,
sól

Farsz:
400-500 g suszonych śliwek
40 g cukru

Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250 ml śmietany

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania

Marynata:
50 ml wódki
4 łyżki sosu sojowego

Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

Ciasto:
20-25 dag mąki
2 jajka
sól
2 dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2 dag bułki tartej

Nadzienie:
70 dag truskawek
5-10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
5 dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki

Dania główne z owoców » zobacz przepis