MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy ze śmietaną

Składnik śmietana został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Bob duszony ze śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

800 g bobu
100 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
2 gałązki cząbru lub 1 łyżeczka cząbru suszonego
cukier, sól, pieprz

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Paprykarz z kurczaka

Forma potrawy: Dania główne

 
cały kurczak
10 dag cebuli
5 dag tłuszczu
1 łyżka mielonej papryki
1-2 łyżki ketchupu
sól
3/4 szklanki śmietany
 

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Zrazy zawijane w sosie grzybowym

Forma potrawy: Dania główne


90 dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20 dag boczku
3 dag suszonych grzybów
7 dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150 ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Lazania z cukinią

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane


12 płatów lazanii
2 małe cukinie
2 czerwone papryki
2 pomidory
10 dag żółtego sera
10 dag mozzarelli
szklanka soku pomidorowego
szklanka śmietany kremówki
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
starta gałka muszkatołowa
łyżeczka tymianku
sól, pieprz

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Sznycle cielęce ze śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

400 g cielęciny z udzca
30 g masła
2 łyżki mąki
250 ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Węgorz w sosie koperkowym

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1-1,2 kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500 ml wody
sól

Sos koperkowy:
250 ml wywaru z ryby
250 ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól

Do podania:
kartofle

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis