MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Potrawa chińska o 5 smakach

Forma potrawy: Dania główne

20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Skrzydełka kurczaka w miodzie

Forma potrawy: Dania główne

8-12 skrzydełek kurzych
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki sherry
4 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu
1 łyżka oleju do smażenia

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Śliwki z wątróbką

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

20 dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Leczo węgierskie

Forma potrawy: Dania główne

30 dag papryki czerwonej
30 dag kiełbasy zwyczajnej
3 średnie cebule
30 dag pomidorów
4 łyżki oleju roślinnego
mała ostra zielona papryczka
sól, vegeta
świeżo zmielony czarny pieprz

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Pstrągi po holendersku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Buraczki z fasolką

Forma potrawy: Dania główne

225g fasolki szparagowej, mrożonej
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g masła lub margaryny
450g małych buraczków, ugotowanych, przepołowionych
2 łyżeczki sezamowego lub roślinnego oleju
2 łyżki ziarenek sezamowych

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Paprykarz z wątróbki

Forma potrawy: Dania główne

40 dag - cielęcej lub wieprzowej wątróbki
2 - cebule
1 - łyżka słodkiej papryki mielonej
0,3 l - bulionu
0,2 l - kwaśnej śmietany
1 - łyżka masła
1 - łyżka oleju
0,5 - łyżki mąki
sól, pieprz

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Rolada z indyka

Forma potrawy: Dania główne

Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis