MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, makarony, mąki, kasze, zboża zostały zaznaczony na zielono

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Dania główne

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

Dania główne z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Gołąbki z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

1 mała główka kapusty
40 dag pieczarek
łyżka oleju
25 dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
0,5 litra rosołu (z kostki)
 
Sos
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki rosołu (z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
 

Dania główne z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Karp po krakowsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
8 dag kaszy gryczanej
2 dag tłuszczu do kaszy
5 dag suszonych grzybów
8 dag cebuli
2 żółtka
200 ml śmietany
sól, pieprz

Dania główne z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Dynia z makaronem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy

Dania główne z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Kurcze duszone w śmietanie

Forma potrawy: Dania główne

70 dag kurczaka
sól
łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
zielenina
szklanka śmietany

Do podania:
ryż lub makaron

Dania główne z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Dynia po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne

500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze

Dania główne z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Karp z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
5 dag cebuli
pietruszka
30 dag borowików lub pieczarek
5 dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz

Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty

Dania główne z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza

Dania główne z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis