MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z winem

Składnik wino został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Gulasz po bieszczadzku

Forma potrawy: Dania główne

75 dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25 dag cebuli
15 dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3 dag oleju
4 dag masła
3 dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa

Dania główne z wina » zobacz przepis

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Dania główne z wina » zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

800 g wołowiny na pieczeń
100 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250 g pomidorów
100 g oliwek zielonych
100 g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250 ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki

Dania główne z wina » zobacz przepis

Zrazy wołowe ambasador

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2 dag tartego razowego chleba
5 dag ketchupu
10 dag groszku konserwowego
sól, pieprz

Do podania:
ryż
surówki

Dania główne z wina » zobacz przepis

Karp po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina

Dania główne z wina » zobacz przepis

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz

Dania główne z wina » zobacz przepis

Fasola z wieprzowiną

Forma potrawy: Dania główne

450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej

Do przybrania:
listki szałwii

Dania główne z wina » zobacz przepis

Yakitori

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

0,5 kg. piersi kurczaka
2 pęczki dymki

Glazura:
po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego
1 łyżka cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru

Dania główne z wina » zobacz przepis