Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
4 placki tortilla
cebula
garść fasolki szparagowej
bakłażan
2 ząbki czosnku
3 marchewki
oliwa
zioła: kolendra, rozmaryn, szałwia, majeranek, tymianek
łyżeczka sosu sojowego
10 kropel tabasco, lub oleju chili, lub pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kg żeberek wieprzowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku)
1 łyżka oleju sojowego
3 łyżki sosu sojowego
sól
Do podania z:
ryż
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
Pstrąg pieczony w folii z ryżem
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje
4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
ok. 40 dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15 dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
50 dag zielonego makaronu
sól
Na sos:
10 dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości