Zobacz wszystkie przepisy z solą kuchenną
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki (najlepiej krupczatki)
8-10 dag (4-5 łyżek) cukru
2 łyżki oleju
4-5 żółtek
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1/2 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
kg trzykrotnie mielonego białego sera
szklanka cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
zapach waniliowy
sól
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
750 g dyni
125 ml wody
4 żółtka
100 g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65 g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125 ml śmietany kremowej
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
żółtko
szczypta soli
12 dag masła
mąka do rozwałkowania ciasta
Składniki na wierzch:
1 kg brzoskwiń
15 dag konfitury morelowej
łyżka posiekanej pistacji
Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
Naleśniki biszkoptowe z kremem orzechowym w sosie czekoladowym
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
do smażenia: 2 łyżki oleju
Krem:
6 fag łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
2 szklanka mleka
1 kawałek kory cynamonowej (1 cm)
1 goździk
Sos czekoladowy:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (7,5 dag)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
1 puszka niesłodzionego mleka skondensowanego (400 ml)
szczypta soli
Forma potrawy: Ciasta
1,25 szkl. mąki
0,4 kostki masła
pół szkl. cukru
5 jaj
szczypta soli
szklanka mleka
4-5 łyżek śmietany
1 op. aromatu migdałowego
łyżeczka cukru pudru
0,5 kg winogron
Forma potrawy: Ciasta
100 g miąższu dyni pokrajanego w kostkę
1 laska wanilii (miąższ)
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
250 g mąki
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli