Ciasto:
8 dag mąki
4 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75 dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
Forma potrawy: Ciasta
35 dag mąki
25 dag masła
25 dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 kg gruszek
1 cytryna
5 dag płatków migdałowych
5 dag cukru
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4 dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10 dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5 dag cukru
5 dag masła
Forma potrawy: Ciasta
30 dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6 dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
6 dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30 dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35 dag masła
50 dag mąki
25 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag herbatników
Krem:
2 dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50 dag twarogu
20 dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji
Ciasto:
150 g mąki
50 g masła
200 g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao
Do przełożenia:
50 ml wiśniowki
500 g wiśni
150 g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150 g konfitur wiśniowych
250 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu
Inne:
10 g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki (najlepiej krupczatki)
8-10 dag (4-5 łyżek) cukru
2 łyżki oleju
4-5 żółtek
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1/2 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania