MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, pieczywa zostały zaznaczony na zielono

Tort miodowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15 dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy

Masa:
15 dag margaryny
25 dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych

Ciasta z pieczywa » zobacz przepis

Tort wiśniowy

Forma potrawy: Ciasta

Ilość na 16 porcji

Ciasto:
150 g mąki
50 g masła
200 g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao

Do przełożenia:
50 ml wiśniowki
500 g wiśni
150 g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150 g konfitur wiśniowych
250 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu

Inne:
10 g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy

Ciasta z pieczywa » zobacz przepis

Sernik z makowcem

Forma potrawy: Ciasta

Masa makowa:
1 szklanka maku
125 dkg masła
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
1 kg sera
2 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
250 dkg masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
tabliczka czekolady
sok z 1 cytryny
masło i bułka tarta do blachy

Ciasta z pieczywa » zobacz przepis
«« « 1 2 3 4