Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dag mąki
10 dag cukru
2 żółtka
125 g masła
skórka z 1/2 sparzonej cytryny
Nadzienie:
1/2 kg dojrzałych porzeczek
3 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g posiekanych migdałów
20 g bułki tartej
Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne
Ciasto:
25 dag mąki
125 ml mleka
3 dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10 dag słoniny
1 średnia cebula
4 dag masła
2 łyżki rosołu
4 dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2 dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
Forma potrawy: Ciasta
25 dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 dag margaryny
2 jajka
15 dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40 dag truskawek
1 szklanka śmietany
Forma potrawy: Ciasta
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
0,5 słoika dżemu truskawkowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy dla pierników
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50 dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy
Strudel z nadzieniem migdałowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
350 g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
300 g migdałów
300 ml mleka
180 g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
13 dag margaryny
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy
Forma potrawy: Ciasta
35 dag (2 niepełne szklanki) mąki
20 dag sera białego
8 dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy
Nadzienie:
25 dag orzechów łuskanych
12 dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy