MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z rodzynkami

Składnik rodzynki został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Watruszki

Forma potrawy: Ciasta

50 dag mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
4 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy

Nadzienie:
30 dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 białko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
cukier waniliowy

Ciasta z rodzynek » zobacz przepis

Sernik z kremem kokosowym

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
25 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10 dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła

Krem:
10 dag cukru
3 białka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag łuskanych orzechów włoskich

Ciasta z rodzynek » zobacz przepis

Tort makowo-serowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
15-20 dag (8-10 łyżek) cukru
5 dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy

Masa makowa:
25 dag maku
10-15 dag (5-8 łyżek) cukru
5 dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy

Ciasta z rodzynek » zobacz przepis

Mleczny tort serowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10 dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny

Do przełożenia tortu:
15 dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu

Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych

Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5 dag posiekanych obranych migdałów
5 dag rodzynek

Ciasta z rodzynek » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

Ciasta z rodzynek » zobacz przepis

Mazurek z masą jabłkową

Forma potrawy: Ciasta

 
Na ciasto:
30 dag (półtorej szklanki) mąki
20 dag margaryny
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
 
Na masę:
kg jabłek
40 dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10 dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
 

Ciasta z rodzynek » zobacz przepis

Szarlotka z cynamonem

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg mąki
20 dag margaryny
2 jaja
surowe żółtko
15 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub wanilii)
5-6 łyżek śmietany
proszek do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
jabłka pokrojone w kostkę (najlepiej lekko kwaśne)
trochę rodzynek
cynamon

Ciasta z rodzynek » zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku

Ciasta z rodzynek » zobacz przepis