MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Szybkie ciasto biszkoptowe

Forma potrawy: Ciasta

4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Babeczki jabłkowe

Forma potrawy: Ciasta

25 dag mąki
8 dag cukru pudru
żółtko z jednego jajka
szczypta soli
15 dag masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
5 dag cukru
25 dag twarogu
40 dag kwaśnych jabłek
cytryna
5 dag dżemu brzoskwiniowego
3 dag siekanych pistacji

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Słodkie poduszeczki

Forma potrawy: Ciasta

Składniki na 15 porcji (poduszeczek):
1 puszka (314 ml) mandarynek
20 dag masy marcepanowej
25 dag cukru pudru
2 jajka
3 dag marmolady pomarańczowej
5 łyżek soku pomarańczowego
1 łyżeczka śmietanki kremówki
35 dag mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
15 dag chudego twarogu
8 dag cukru
1 cukier waniliowy

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Placek ze śliwkami (nr 2)

Forma potrawy: Ciasta

1 kg śliwek
38 dag mąki
18 dag masła lub margaryny
13 dag cukru
2 jajka
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Szarlotka królewska

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody

Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Francuskie naleśniki z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, Śniadania

Na 12 sztuk:

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia

Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50 g rodzynków
50 g cukru

Sos:
100 g cukru brązowego
80 g masła
50 ml śmietany kremówki
60 ml rumu

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Kawowy deser

Forma potrawy: Ciasta, Desery

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150 g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa

Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350 ml śmietany kremówki

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis