MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, makarony, mąki, kasze, zboża zostały zaznaczony na zielono

Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag margaryny
5 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1 kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
 

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła
100 ml piwa
100 g orzechów
5 jaj
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
100 g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
 
Inne:
masło i mąka do formy
 

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Puszyste pączki

Forma potrawy: Ciasta


50 dag (2,5 szklanki) mąki
5 dag (3 łyki) cukru
6 dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5 dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Forma potrawy: Ciasta

 
0,5 kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4 dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10 dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
 
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5 dag cukru
5 dag masła
 

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Winogrona w cieście

Forma potrawy: Ciasta

1,25 szkl. mąki
0,4 kostki masła
pół szkl. cukru
5 jaj
szczypta soli
szklanka mleka
4-5 łyżek śmietany
1 op. aromatu migdałowego
łyżeczka cukru pudru
0,5 kg winogron

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Deser z płatków owsianych

Forma potrawy: Ciasta, Desery, Śniadania

2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki śmietany
2 łyżki cukru
olejek migdałowy
masło do formy

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Szyszki drożdżowe z serem

Forma potrawy: Ciasta


30 dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6 dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
6 dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30 dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Francuskie naleśniki z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, Śniadania

Na 12 sztuk:

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia

Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50 g rodzynków
50 g cukru

Sos:
100 g cukru brązowego
80 g masła
50 ml śmietany kremówki
60 ml rumu

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis