MENU
ZWIŃ MENU
Składnik proszek do pieczenia został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
3 jajka
8 dag cukru
8 dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag posiekanych pistacji

Krem:
30 dag jeżyn (mogą być mrożone)
25 dag twarogu śmietankowego
25 dag mleka skondensowanego
12 dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30 dag winogron
galaretka winogronowa

Ciasta z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Ciasto gruszkowe z migdałami

Forma potrawy: Ciasta

35 dag mąki
25 dag masła
25 dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 kg gruszek
1 cytryna
5 dag płatków migdałowych
5 dag cukru

Ciasta z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Torcik kawowo-śmietankowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na 14 porcji:
4 jajka
15 dag cukru
8 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)

Ciasta z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku

Ciasta z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Ciasto z kremem i gruszkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15 dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
 
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
 
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
 
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich

Ciasta z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Forma potrawy: Ciasta


30 dag płatków owsianych
25 dag margaryny
10 dag (pół szklanki) mąki pszennej
10 dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10 dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania

Ciasta z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Muffiny z malinami

Forma potrawy: Ciasta

 
200 g margaryny
210 g cukru
2 jajka
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
 
Nadzienie:
400 ml malin (objętościowo)
1 łyżka mąki
1 łyżka cynamonu
 
Kruszonka:
60 g mąki
4 łyżki cukru
50 g margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
 

Ciasta z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Babka kawowa

Forma potrawy: Ciasta


2 szklanki cukru
40 dag mąki
25 dag masła
4 jajka
torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy

Ciasta z proszku do pieczenia » zobacz przepis