MENU
ZWIŃ MENU
Składnik wino został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zabaglione

Forma potrawy: Sosy, Desery

3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)

potrawa z wina » zobacz przepis

Kruszon z miętą

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

kilka liści mięty pieprzowej
4 kieliszki wódki
6 dag cukru
2 szklanki wina białego
2 szklanki wody sodowej
sok z cytryny

potrawa z wina » zobacz przepis

Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

potrawa z wina » zobacz przepis

Napój chłodzący z truskawek

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

50 dag truskawek
10 dag cukru
1 szklanka wina białego półsłodkiego

potrawa z wina » zobacz przepis

Risotto z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz

potrawa z wina » zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

potrawa z wina » zobacz przepis

Sola po florencku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

700 g filetów z soli
700 g surowych liści szpinaku
250 ml białego wytrawnego wina
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sos:
60 g masła
50 g mąki
500 ml mleka

potrawa z wina » zobacz przepis

Szadon (zabjone)

Forma potrawy: Desery


5 żółtek
2 całe jajka
120g cukru pudru
1 szklanka wina marsala

potrawa z wina » zobacz przepis