MENU
ZWIŃ MENU
Składnik likier został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Koktajl kiwi

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

Składniki na 1 kieliszek o pojemności 150 ml

1/2 kiwi
2-3 kumquaty (małe pomarańcze koktajlowe) lub mandarynki z puszki
4 łyżki likieru z kiwi
schłodzony szampan do uzupełnienia

potrawa z likieru » zobacz przepis

Skorpion

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

4/10 białego rumu
1/10 koniaku
4/10 soku pomarańczowego
1/10 amaretto

potrawa z likieru » zobacz przepis

Omlet z suszonymi owocami

Forma potrawy: Śniadania

5 jaj
12,5 dag mąki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag rodzynków
5 dag suszonych śliwek bez pestek
5 dag suszonych moreli
100 ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania

potrawa z likieru » zobacz przepis

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Kolacje

4 dorodne i ładne jabłka
150 g cukru
125 g rodzynek
125 g łuskanych orzechów włoskich
150 ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu

potrawa z likieru » zobacz przepis

Mint Surfer (Long Drink)

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

50 ml Wódki Żołądkowej gorzkiej z miętą
20 ml likieru melonowego Monin
20 ml sok ze świeżej cytryny
50 ml soku jabłkowego
Sprite do uzupełnienia

potrawa z likieru » zobacz przepis

Poncz mrożony

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

butelka białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
25 dag cytryn
25 dag cukru
1 szklanka araku
50 ml likieru Maraschino
80 ml soku pomarańczowego

potrawa z likieru » zobacz przepis

Gruszki w śmietance pomarańczowej

Forma potrawy: Desery

1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki

potrawa z likieru » zobacz przepis

Placek z galaretką śliwkową

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Galaretka:
1 kg śliwek
150 g cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50 g dżemu śliwkowego

potrawa z likieru » zobacz przepis